Vaihtoehtoja

Olen tähän asti ollut siinä uskossa, että ainoat keinot päästä Kiinaan opiskelemaan kieltä ovat 1. hakea vaihtoon oman yliopiston tai muun oppilaitoksen kautta, 2. osallistua törkeän kalliille kielikurssille EF:n tai muun vastaavan länsimaisen organisaation kautta ja 3. olla suoraan yhteydessä kiinalaiseen yliopistoon, ja hakea pitkän ja vaikean hakuprosessin kautta tutkinto-opiskelijaksi.

Ongelmani noiden kanssa oli se, etten halunnut sitoutua mihinkään vaihto-ohjelmaan kovin pitkäksi aikaa, enkä varsinkaan lähteä suorittamaan tutkintoa. En myöskään erityisemmin kaipaa ”vaihtarielämää.” Minulle kelpaisi hyvin 2-3 kuukauden lyhyt pyrähdys jossakin kaupungissa. Sinä aikana ehtisi nähdä vähän paikallista elämää ja harjaannuttaa kielitaitoa, ehkä matkustellakin vähän, mutta koti-ikävä ei vielä ehtisi kasvaa liian suureksi. Kaupungin ei todellakaan tarvitsisi olla mikään Peking tai Shanghai, vaan minulle kävisi mainiosti jokin pienempi, hyvien kulkuyhteyksien päässä oleva metropoli esimerkiksi keskisessä Kiinassa. Tulin siihen tulokseen, että lyhyempi kielikurssi saattaisi sopia minulle paremmin kuin opiskelijavaihto, ja aloin tutkia tarjontaa. EF ja muut kielikoulut tarjoavat varmasti luotettavaa ja yksilöityä palvelua, mutta eivät sovi kauhean hyvin opiskelijabudjettiin.

Löysin jotakin kautta tieni CUCASiin, eli China’s University and College Admission System-sivustolle, josta yllätyksekseni löytyi myös varsin kohtuuhintaisia, ei-tutkintoon tähtääviä kielikursseja, joita Kiinan eri yliopistot tarjoavat.  Kurssien kestot vaihtelevat parista viikosta kokonaiseen lukuvuoteen, ja alkamisajat ovat usein joustavia. Hakeminen käy kätevästi CUCASin kautta, ja kurssimaksutkin hoituvat PayPalilla. CUCAS toimii siis yhteyshenkilönä ulkomaisen opiskelijan ja kiinalaisen yliopiston välillä, ja byrokratiaakin on selvästi yritetty karsia minimiin.

Olen jo vähän ehtinyt tutkia eri yliopistojen kurssitarjontaa. Yliopistoja voi etsiä kaupungin mukaan. Kaupungit taas on jaoteltu ”kansainvälisiin metropoleihin”, joita ovat tietysti Peking, Shanghai ja Guangzhou, ja joissa opiskelu on vähän kalliimpaa kuin muualla Kiinassa, ”metropoleihin”, joita ovat muun muassa Kunming, Chengdu ja Wuhan, ”budjettikaupunkeihin”, joissa opiskelu on ilmeisesti halvempaa kuin muualla, ”historiallisiin kaupunkeihin” kuten Xi’an, Hangzhou ja Nanjing, ”kuuluisiin kaupunkeihin”, jotka on tunnettu esimerkiksi maisemiensa takia sekä lopuksi ”rannikkokaupunkeihin”, kuten Dalian ja Xiamen. Kahden kuukauden kielikurssien hinnat pyörivät keskimäärin 4000-6000 RMB:n tuntumassa, siihen lisäksi vielä asuminen kampuksella, joka sekään ei ole kauhean kallista. Ei kuulosta pahalta, vai mitä mieltä olette?

Mulla on vielä hyvin aikaa pohtia, haenko vaihtoon vai järjestänkö itseni omatoimisesti kielikurssille, mutta tuntuu kuitenkin hyvältä tietää, että vaihtoehtoja on enemmän kuin etukäteen ajattelin.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Vaihtoehtoja

  1. Toivottavasti noista vaihtoehdoista loytyy jokin sopiva! Nuo maksutkin kuulostaa ihan kohtuullisilta, taalla meilla yksi lukukausi maksaa 9800 yuania ja lukukausi kestaa sen viisi kuukautta.

    Kielen opiskelun kannalta paras vaihtoehto on tietysti paikka, jossa ei ole paljoa englannin puhujia ja vaihto-opiskelijatkin olisivat kaikki aasialaisia, niin ei tulisi luokkakavereidenkaan kanssa puhutta muuta kuin kiinaa 🙂

  2. Kiitos, sitä mäkin toivon. 🙂 Valinnanvaraa on mukavasti, ainakin ensisilmäyksellä.

    Tuntuu kyllä pelottavalta/ jännittävältä ajatukselta, että viettäisi sen pari kuukautta pelkästään kiinan kielen varassa, ilman että turvautuisi englantiin. Toisaalta se on varmasti tehokkain ja nopein tapa oppia kieltä, joten täytyy harkita. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s