Ye Olde

Jokaisella opiskelualalla on omat helmasyntinsä. Kirjallisuuden opiskelijat saattavat opiskeluaikanaan menettää intonsa lukea kirjallisuutta, koska eivät enää pysty lukemaan kirjaa analysoimatta sitä tieteellisesti. He syynäävät tekstin rakennetta ja uudissanojen käyttöä juonen ja henkilöhahmojen kustannuksella. Suomen kielen opiskelijat taas ovat niitä, jotka oikovat ystäviensä yhdyssanavirheitä Facebookissa ja postaavat sinne kieliopillisesti huvittavia mainoksia ja uutisotsikoita. Sosiologian opiskelijat eivät siedä yhteiskunnallisia ilmiöitä koskevia yleistyksiä, vaan vastaavat kaikkeen: ”No tämähän voi olla niin tai näin. Täytyisi ensin tehdä tilastollisia analyysejä ennen kuin asiasta voidaan sanoa mitään.” Maailman kulttuurien tutkimusta opiskelevat inhoavat tv-sarjojen ja elokuvien kulttuurisia stereotypioita.

Voin sanoa historian alan opiskelijana, että jossakin vaiheessa opintojani aloin suhtautua tosikkomaisesti eri aikakausiin sijoittuvien tv-sarjojen ja elokuvien historiallisiin anakronismeihin (tiedättehän, Rolex 1400-luvun munkin ranteessa?) ja saatoin paasata läheisilleni siitä, miten väärin on, että näennäisesti 1700-lukuun sijoittuvassa elokuvassa käytetään tennareita, ja taustalla soi nykyajan popmusiikki. ”Muinaiseen” Kreikkaan ja Roomaan sijoittuvissa elokuvissa sotilaat ovat hirveitä lihaskimppuja, vaikka sen ajan ihmiset olivat luultavasti aliravittuja ja jänteviä, varsinkin jos oltiin sodassa. Historiallisissa elokuvissa ihmiset näyttävät usein myös siltä kuin olisivat juuri tulleet kylpylästä, paitsi jos kyseessä on 1800-luvun Lontooseen sijoittuva elokuva, jolloin on vain asiallista jos naamassa on nokea ja vaatteet ovat resuiset. Joskus historiallinen epätarkkuus ei ole niin silmiinpistävää, vaan kuvastuu pikemminkin tausta-asenteista ja arvotuksista. Kulissit ovat kunnossa, mutta taustalla istuu nykyajan ihminen, joka osoittelee: ”Näetkö miten väärin tämä on?” Usein jonkun hahmon maailmankuva- tai katsomus on vuosisatoja aikaansa edellä, mikä luo draamallisesti kivan kontrastin wanhan ajan takapajuisuuden ja järjettömyyden kanssa. Hyvin toteutettuna se voi naurattaa. Esimerkiksi Monty Pythonin Brianin elämässä ja Pyhässä Graalissa historian tapahtumat ovat itsetarkoituksellinen keino käsitellä ihmisten naurettavia piirteitä, kuten laumasieluisuutta.

Tiedän kyllä, etteivät viihde ja historiallinen tarkkuus aina kulje käsi kädessä, joistakin asioista on ihan turha nipottaa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että elokuvat ja tv-sarjat muokkaavat yleisön käsityksiä historiasta. Varsinkin sodan filmatisoinnit voivat antaa todellisuudesta varsin vääristyneen käsityksen. Kun jotakin juttua korostetaan, jonkin muun jutun käsittely jää väistämättä vähemmälle. Siksi onkin hyvä, ettei historian opetus ole pelkästään Hollywoodin vastuulla. 😉

Historiallisista aiheista puheenollen, hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Mainokset

5 kommenttia artikkelissa “Ye Olde

 1. Todella mielenkiintoinen aihe ja kirjoitus! Itsekin olen pohdiskellut samoja aiheita ja huomannut välillä itsekin käyttäytyvän tällä tavalla, hieman ”tiukkapipoisesti” omat opinnot takaraivossa kolkuttaen. Nykyisin ajattelen positiivisesti niin, että kirjallisuustieteen opinnot antavat minulle monipuolisemman tavan lukea ja ymmärtää lukemaani monesta näkökulmasta verrattuna siihen, jos en olisi koskaan lukenut kyseistä ainetta. Tutkijaa minusta ei tule, sillä ylianalyyttisyys ei oikein sovi minulle. Tämä estää myös ylianalysoimasta lukemiani teoksia, (= lukeminen pysyy mieluisana ajanvietteenä).

 2. Toi on hyvä pointti: opinnot muuttavat ajattelua myös syvällisempään ja monipuolisempaan suuntaan, niiden kautta oppii analysoimaan asioita monesta näkökulmasta. Jos sen ”sivutuotteena” on se, että välillä suhtautuu liian tiukkapipoisesti/analyyttisesti joihinkin asioihin, niin ei se niin kauhea juttu ole. Kertoo vain siitä, että jotain on jäänyt opinnoista käteenkin. 🙂

  Itse joskus mietin ryhtyisinkö tutkijaksi, mutta tulin siihen tulokseen, että olen siihen ihan liian laiska. 😉

 3. Mielenkiintoinen teksti! Historianopiskelija minäkin, mutta en niinkään kiinnitä huomiota noihin anakronismeihin (jos Brad Pittin Akilleuksella on silkkibokserit jalassa, joita en edes nähnyt, se ei muuta Troija-elokuvaa paremmaksi tai huonommaksi), vaan oma helmasyntini on tarkkailla tapahtumien ja henkilöiden ”todenmukaisuutta”. Etenkin Tudor-elokuvat ovat itselleni lähes tulkoon painajaista – kaikki ne Elisabet I -tulkinnat! Sitten pitää vain muistuttaa itseään, että niin, ne tosiaan ovat tulkintoja.

  Hollywood ei välttämättä voi opettaa historiaa, mutta se luo eräänlaisen katsauksen menneisyyteen, joka voi synnyttää palavan halun tutkia tarkemmin historiaa. Tai sitten niin käy vain minulle 😀

  -Elina-

 4. Ihan uteliaisuudesta kysyn, oletko perehtynyt syvällisimmin juuri Tudor-aikakauteen, mistä syystä erilaiset tulkinnat voivat ärsyttää? Itse en tiedä Englannin historiasta kuin ihan perusjuttuja, joten en osaisi leffoista tai tv-sarjoistakaan bongata virheitä tai epätarkkuuksia. Menevätköhän nämä ”nyppimisaiheet” oman pääaineen mukaan?

  Kiva muuten löytää uusia, mielenkiintoisia blogeja luettavaksi. Kiitos, että kommentoitte. 🙂

  • Sanotaan näin, että olen lukenut monia tulkintoja Elisabet I:stä ja muodostanut oman, aika kattavan käsitykseni, joten kun monissa filmatisoinneissa toistetaan samoja kliseitä, ne ärsyttävät. Samaa vikaa minulla on Sherlock Holmesin kanssa, koska tunnen alkuperäismateriaalin erittäin hyvin: audiovisuaalisia tulkintoja katsellessa sitten tekee mental noteja siitä, mitä on otettu mukaan, mitä on jätetty pois, onko se onnistunutta, pysytäänkö alkuperäisten tarinoiden rajoissa etc. Pää on usein sekaisin vain tällaisesta toiminnasta 😀 Siksi aina onnittelen ihmisiä, joilla ei ole mitään erikoisalaa tai tarkkaa kiinnostuksenkohdetta, koska he pystyvät katsomaan ja kokemaan asioita paljon avoimimmin mielin.

   Sinunkin blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja omaankin tilanteeseen ajankohtainen, ihanaa että löytyi! 🙂

   -Elina-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s