Lemppareita ja inhokkeja

Kiinan kurssin eka tentti lähestyy uhkaavasti. Olen joutunut lukemaan muihin tentteihin ja kirjoittamaan esseitä, joten en oikein jaksanut vielä kovinkaan ahkerasti kertailla kirjoitusmerkkejä ja kielioppia, mutta täytyy sitten ensi viikolla ottaa itseään niskasta kiinni. Tänään aloin kuitenkin kiinan läksyjä tehdessä miettiä, mitkä ovat kielen lempi- ja inhokkisanojani, ja mistä se mahdollisesti voisi johtua. Kai sekin käy jonkinlaisesta kertaamisesta.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana lempisanoikseni ovat muodostuneet muun muassa:

朋友, ystävä (pengyou)
孩子, lapsi (haizi)
名字, nimi (mingzi)
多少, monta (duoshao)
在, olla, sijaita (zai)
绿茶, vihreä tee (lücha)
上海, Shanghai
喜欢, pitää jostakin (xihuan)
学生, opiskelija (xuesheng)
下课, päättää oppitunti (xiake)

Pidän –zi-päätteisistä sanoista, koska niiden loivan ”taka-iin” lausuminen on niin mukavaa. Sanat, kuten pengyou ja zai taas ovat kirjoitettuna ihanan selkeitä, eikä niiden lausuminenkaan ole kauhean vaikeaa. Duoshao taas on kivan täyteläinen sana. Vihreä tee, lücha, on suosikkijuomaani, ja muutenkin tuon sanan kirjoitusmerkkien kirjoittaminen tuntuu todella palkitsevalta ja rauhoittavalta. Se on esteettisesti kaunis sana, sekä lausuttuna aaltoilevine tooneineen, että kirjoitusmerkkeineen. Toinen tällainen sana, joka on mukava kirjoittaa ja lausua, on Shanghai. Ääntämisen takia tykkään kovasti sanoista, joiden alussa on ”x”, kuten xiake ja xuesheng, koska se on vaan niin hauska, kiinalaiselta kuullostava äänne. Toisin kuin luulisi, x lausutaan hentona, vähän sössöttävänä ässänä. Suomen kielessä ei taida olla sanaa, joka sisältäisi saman äänteen, joten siihen on vaikea löytää havainnollistavaa vertailukohtaa.

Inhokkisanojani sen sijaan ovat:

打球, pelata pallopelejä (daqiu)
打算, suunnitella (dasuan)
对不起, anteeksi (duibuqi)
游泳, uida (youyong)

Daqiu on hankala sana, koska lopun ”qiu”-äännettä ei voi lausua suoraan kuten se on kirjoitettu, vaan täytyy käydä vielä yhden vokaalin kautta, jolloin siitä tulee ”daqiou.” Tuonkaltaisia sanoja on mahdotonta lausua nopeasti ja takeltelematta. Duibuqi on ärsyttävä, koska en edelleenkään ymmärrä, miten sen toonien pitäisi mennä. Dasuanistä en pidä, koska mulla kesti tosi pitkään ennen kuin opin, mitä se tarkoittaa, enkä edelleenkään muista, miten se kirjoitetaan. Youyong on äännettynä hauska sana, mutta kirjoitettuna se tuntuu mahdottomalta oppia. Onneksi sen sentään tunnistaa radikaalista, joka merkitsee kolmea vesipisaraa. Aina kun jossakin kirjoitusmerkissä on edessä nämä kolme pisaraa, voi arvata, että sana liittyy jotenkin veteen. Kyllä kiinan kielestä löytyy logiikkaakin!

Mainokset

3 kommenttia artikkelissa “Lemppareita ja inhokkeja

  1. Mielenkiintoinen lista! En muista, etta itsellani olisi ollut lemppari ja inhokki sanoja, mutta kirjoitusmerkkien puolelta niita loytyy. Yksi inhokeistani on radikaali 页 joka esiintyy todella monessa merkissa, jotenkin en vain koskaan saa kirjoitettua sita kauniisti. 爱 rakkaus on ihana merkitys, mutta tatakaan merkkia en koskaan onnistu kirjoittamaan natisti.

    p.s. 对不起 lausutaan dui4buqi3 eli 不 merkin tooni muuttuu toonittomaksi.

  2. Kiitti tiedosta! Meidän oppikirjassa on vähän puutteellisesti merkitty tällaisten ”kolmiosaisten” sanojen tooneja. Toinen tällainen vähän hankalampi sana on 没关系, eli meiquanxi.

    • 没关系 puolestaan viimeinen merkki muuttuu toonittomaksi: méi​guān​xi. Ehkapa lohdutuksena voin sanoa, etta omatkaan toonini eivat ole kohdallaan kun puhun vapaasti, mutta kiinalaiset tuntuvat silti ymmartavan. Opettaja toki kiinnittaa aina huomiota ja itsekin pitaisi treenata tooneja enemman, jotta saisi ne kohdalleen. Jos oppikirjanne mukana on tullut cd, niin hyva keino voi olla toistaa sanoja ja kappaleita sen perassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s